TECHNOLOGY

Nanbu Tekki Ironware is still highly valued in this modern era

Please understand that Nanbu Tekki Ironware is of high value still in this modern era only because it has been highly developed over the years. One of the superior points of manufacture of Nanbu Tekki is its long-established method of casting ironware of an extraordinary thinness. This is unsurpassed worldwide. Another outstanding feature is the sophisticated surface finishes crafted with skills acquired through manufacturing traditional tea utensils. A major sales point of Nanbu Tekki Ironware is that general cooking utensils, traditional tea kettles and iron kettles all have similar characteristics. The thin body of Nanbu Tekki Ironware is created by traditional skills. Normally, quality cast- ironware must be produced with a thickness of 3mm to 5mm. However, the body of Nanbu Tekki Ironware is only 2mm thick, which results in an amazingly light product. There are literally thousands of different patterns in Nanbu Tekki Ironware technology, therefore any type of surface texture can be produced. Nanbu Tekki Ironware, made with such craftsmanship, can still be said to be a necessity in our modern life. The characteristics of iron mean that the ironware can be used to cook ingredients at the most appropriate temperature. Nanbu Tekki Ironware is also highly suitable for use on an IH cooker. Above all, Nanbu Tekki Ironware offers unparalleled quality to those who take their cooking seriously.

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いまに生きる南部鉄器の高い技術。

南部鉄器の製造現場は、長年にわたって培ってきた高い技術に支えられています。その技があるからこそ、この伝統工芸品は現代に生きているのです。 南部鉄器の製造技術において、もっとも優れた点のひとつが、薄肉の鋳物を作る技術を確立していること。世界的にも、追随を許さないほどのレベルです。また、江戸時代から続く茶道具作りを通じて、繊細な表面を形成する技術も獲得してきました。これらの優れた技術から生まれる特長は、伝統的な茶の湯釜や鉄瓶はもちろん、日常で使われる調理器具にも生かされています。南部鉄器の最大のアピールポイントといえるでしょう。 通常の鉄器の製造工程では、鉄瓶やケトルの厚みを3~5ミリ程度にしなければ、優れた製品とはいえません。しかし、南部鉄器の技術は、わずか2~2.5ミリという数字を可能にしました。薄さの実現は、製品の軽量化につながりました。また、表面のテクスチャー付与技術によって、どのような肌合いでも作ることができます。数千種類ものパターンを有しているからです。 さらに鉄という素材自体が、日々の料理にプラスアルファの効用をもたらしてくれます。電磁調理器に対する高い発熱性は、調理器具として最適です。他の調理器具に比べて熱伝導率が低いため、食材を最適な状態で加熱できます。スポンジ状の構造をもつ鋳鉄には油がよく浸み込み、調理中の焦げ付きが起こりにくくなります。また、鉄器で調理すると料理に鉄分が溶け出すことから、鉄分補給という健康へのメリットも期待できます。 いまの生活にこそ、必要な機能。それは、伝統に裏付けられた南部鉄器だから可能なのです。